=

ÄLÄ JÄMÄHDÄ TREENAAMAAN MUKAVUUSALUEELLE

03.06.2022

Oletko menossa tänään salille? Onko vuorossa joka perjantainen tuttu treeni? Tuutko tekemään treenin samoilla painoilla ja saman verran toistoja kuin kahtena-kolmena edellisenä perjantaina?

Mulla on nimittäin käynyt näin, jolloin perjantai oli tuttu: olkapäät + ojentajat + vatsat -treeni. Kyllä treenissä tuli hiki ja lihaksissa tuntui, mutta kehittyminen ei ollut millään tavalla optimaalista. Saatoin ensimmäisessä liikkeessä ottaa isompaa käsipainoa kuin kuukausi sitten, mutta muuten treeni meni samoilla liikkeillä, joissa samat painot ja tutut 8-12 toistoa. Välillä tein 8 toistoa ja välillä 10 toistoa, riippuen fiiliksestä. Ja kun pysähdyin muistelemaan, että kuinka olen kehittynyt, niin olin tehnyt samanlaisen treenin viimeisen kolmen kuukauden ajan. Olin ajautunut treenaamaan mukavuusalueelle.

Meillä on taipumus ajautua treenaamaan mukavuusalueella. Harjoittelussa tulisi olla välillä riittävän kevyitä viikkoja, mutta myös oikeasti haastavia, erilaista ärsykettä sisältäviä harjoitteita kuten esim. ykköstoistomaksimikokeiluja tai erikoistekniikoita. Lisäksi tulisi määrätietoisesti nostaa treenipainoja ja tai toistojen / sarjojen määrää viikosta toiseen. Olisikin hyvä aina miettiä, että kehittääkö vai ylläpitääkö tuleva treeni minua - haastatko itseesi tarpeeksi?

Harjoittelun kehittymisen edellytyksiä ovat nousujohteisuus ja ylikuormitusperiaate. Elimistöllä tulee olla syy kehittyä! Ei kropalla ole mitään syytä kehittyä, jos esimerkiksi teet joka perjantai vipunostot sivuille käsipainoilla samoilla painoilla ja saman verran toistoja.

Anna kropallesi syy kehittyä! Ylläpidä treenipäiväkirjaa, jotta voit seurata, että varmasti teet enemmän kuin edellisellä kerralla. Pidä kevyt viikko 4-6 viikon välein, tee välillä myös jotain täysin erilaista, jossa haastat itsesi epämukavuusalueen äärirajoille.

Ps. Osta treeniohjelma verkkokaupastani, jolloin sinun ei tarvitse miettiä toteutuuko nousujohteisuus vaan se on otettu huomioon! Treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupasta