=

LÄHDE LIIKKEELLE SIELTÄ MISSÄ OLET NYT!

09.09.2022


Älä lähde liikkeelle sieltä missä haluaisit olla tai missä olet joskus ollut. Tyypillisesti lähdemme harjoittelemaan liian kovaa ja vaatimaan itseltään liikoja suhteessa omaan sen hetkiseen kuntoon; "Kyllä mä ennenkin jaksoin tai kyllähän se naapurin Maija / Matti treenaa 6 x viikossa". Tällöin voi helposti käydä niin, että innostus liikkumiseen tyssää nopeasti kun ei palauduta riittävästi harjoituksista tai ne ovat yksinkertaisesti liian haastavia sen hetkiseen kuntoon nähden.

Ole siis rehellinen itsellesi ja lähde maltilla liikkeelle, sinä kyllä pääset tavoitteeseesi. On helpompi lisätä vauhtia kesken juoksulenkin tai lisätä painoja kesken kuntosalitreenin kuin vähentää niitä. Lisäksi on helpompi lisätä treenien määrää viikossa kuin vähentää.


Tähän liittyy vahvasti koettu pätevyys, mikä on yksi tärkeimmistä motivaatiotekijöistä liikunnassa. Koettu pätevyys selittää muun muassa sitä miksi joku on liikunnallinen ja joku ei ole. Koettu pätevyys siis tarkoittaa ihmisen kokemusta omista kyvyistään ja niiden riittävyydestä. Jos omat kokemukset omasta pätevyydestä (esim. mikä on minun tämän hetkinen fyysinen kunto) eivät kohtaa todellisuuden kanssa, se voi haitata motivaatiota jatkaa liikunnan harrastamista parin ekan viikon jälkeen. Ja siinähän se stoppi yleensä tuleekin; pari viikkoa jaksetaan, mutta sen jälkeen usein lopahtaa, jos liikunta ei tuntunutkaan siihen hetkeen sopivalta.

Älä siis tee päätöksiä sohvanpohjalta viitaten siihen, että tunnista oma tilanteesi, jos vaikka treenaamisesta on ollut pidempi tauko. Tee päätökset treenien määrästä ja kovuudesta vasta sitten kun olet pari viikkoa treenannut.

Tutkimustietoon perustuvat ruokavaliot ja treeniohjelmat verkkokaupasta