=

LÖYDÄ OMA TAPASI TOTEUTTAA OPTIMAALISTA RUOKAILUA

25.03.2022

Oletko kuullut sanottavan, että pitää syödä puhdasta ruokaa, jotta voi laihtua tai kehittyä? Piirtyykö sinullakin tavoitteita tukevasta ruokavaliosta mielikuva vain kanasta ja parsakaalista? Vai oletko sitä mieltä, että on ihan sama mitä syö kunhan päivittäinen energiansaanti ei ylitä tiettyä määrää.

Voidaan siis kategorisoida, että on olemassa näitä "puhtaan ruoan" syöjiä, joille vain mahdollisimman pelkistetty kana+riiisi+parsakaali on ainoa oikea tapa saada kehitystä aikaan. Sitten toinen ryhmä on taas IIFYM-jengi (If It Fit Your Macros), joka vannoo sen nimeen, että "Jos Mahtuu Sun Kaloreihin" niin, ei ole väliä mitä syö.

Molemmissa ryhmissä on hyvät puolensa, mutta kumpikaan ryhmä ei ole itsessään paras mahdollinen tapa toteuttaa ruokailua - käytännössä. Eikä meistä kukaan ei ole arvostelemaan toisen ruokailua, sillä se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi sinulle ja toisinpäin.

On selvää, että päivittäisellä makroravinnejakaumalla (kuinka paljon hiilaria, protskua ja rasvaa) on merkitystä kun tavoitellaan painonpudotusta, lihasmassan kasvatusta tai vaikka kesän puolimaratonia. Mutta ne eivät ole kaikki kaikessa - optimaalinen syöminen, jos tätä termiä halutaan käyttää, on myös muutakin kuin pelkkiä makroja. Optimaaliseen ruokailuun kuuluu myös ehkä tärkeimpänä osana se, miten sinä pystyt sitä toteuttamaan. Onko se joustavaa ja rentoa, pystytkö toteuttamaan ruokavaliotasi missä arjen ja elämäntilanteessa tahansa? Jos jokainen suupala maistuu pahalta ja joudut sitä hampaat irvessä syömään kun olet päättänyt alkaa syömään "puhdasta ruokaa", niin varmasti haasteita tulee eteen noudattaessasi ruokavaliota. 

Kuntomuutokset eivät tapahdu kuitenkaan hetkessä vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä. Joudut siis myös noudattamaan ruokavaliota jonkun aikaa, jotta saat tuloksia.

Löydä siis se oma tapasi toteuttaa tavoitteitasi tukevaa ruokailua. Käytännön toteutus ja sen sovittaminen sun arkeen on tärkeintä, myös ruokailussa! 💪