=

AINA VÄLILLÄ ON HYVÄ KYSYÄ ITSELTÄÄN "MIKSI MINÄ LIIKUN TAI URHEILEN TAVOITTEELLISESTI"

24.02.2023

Säännöllisellä liikunnalla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Puolestaan liiikkumattomuudella on epäedullisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Mutta saako tämä sinut lähtemään aamulenkille paukkupakkasilla tai kuntosalille pitkän työpäivän jälkeen? Ei välttämättä.


Motivaatio on erittäin tärkeä tekijä tavoitteellisessa liikunnassa ja urheilussa. Erityisesti sisäinen ja sisäistetty motivaatio ovat korostuneessa roolissa. Autonomian tunne eli vapaus valintoihin ja vaikutusmahdollisuuksiin. Sisäinen motivaatio on sisäsyntyistä, joka kumpuaa yksilön sisältä ja tällöin yksilö nauttii tekemisestään tai ajatuksesta saavuttaa arvostamansa tavoite. Sisäistetyllä motivaatiolla tarkoitetaan toimintaa, jota yksilö kokee merkitykselliseksi. Merkityksellisyys vaikuttaa sitoutumiseen ja pitkäjänteisyyteen.

Mulle perimmäinen syy liikkua on se, että jonain päivänä aion näyttää hyvältä alasti. Toki myös liikkumisen aiheuttamat akuutit hyödyt kuten se, että siitä tulee hyvä olo ja siitä saa jaksamista arkeen ovat myös tärkeitä syitä minulle liikkua. Kun tiedostan omat syyni liikkua, se saa minut lähtemään treenille silloinkin kun vähän väsyttää tai on ollut muuten rankka päivä.

Siispä rohkaisen miettimään aidosti, että mitkä ovat sinun perimmäisiä syitä liikkua?

Hyvää viikonloppua just sulle! 💪