=

ALETAAN TAAS HIIHTÄMÄÄN KOULUUN KESÄT TALVET

11.02.2023

On saanut taas tällä viikolla lukea siitä kuinka vähän me suomalaiset liikutaan ja kuinka huonossa kunnossa me ollaan. Samaa viestiä on saanut kuulla kun olen käynyt asiasta luennoimassa maakunnissa.

Mieti, jos muutosta ei pian tapahdu, niin 20 vuoden kuluttua 45-vuotias suomalainen mies painaa keskimäärin 8 kg enemmän kuin nyt. Hän myös sairastaa hyvin todennäköisesti tyypin 2 diabetestä, korkeaa verenpainetta sekä sepelvaltimotaudin riski on kohonnut. Lisäksi koko ikäluokasta 88 % ovat ylipainoisia (BMI 25<) ja 60 % lihavia (BMI 30<). Pitääkö olla huolissaan?

No pitää. Yleisin syy yksilön huonoon fyysiseen kuntoon on yksinkertaisesti liikunnan puute sekä tähän mahdollisesti liittyvä ylipaino. Ihmisten liikkumisen tiellä ja lautasella voi olla paljon erilaisia esteitä. KunnonKartta 2021-2022 tutkimuksen mukaan suurimmat liikkumisen esteet ovat ajan puute, vamman tai toimintakyvyn rajoituksesta johtuva liikkumattomuus tai kiinnostuksen puute.

Kyllä suurin osa tietää, että liikkuminen on terveellistä ja liikkumalla parannetaan kansanterveyttä. Ja moni myös tietää miten tulisi syödä tai että millainen on terveellinen ruokavalio. Lisäksi motivaatiota voi olla riittämiin ja ne tavoitehousut odottavat jo toista vuotta siellä vaatekaapissa. Joten eiköhän aleta vaan liikkumaan? Kun veri kiertää jaloissa, niin se kiertää myös paremmin päässä! Jokainen askel on eteenpäin, jokainen askel on lähemmäs tavoittasi.

Riittävällä liikkumisella on lukuisia hyötyjä, mistä muutama tärkein omaan elämääni tällä hetkellä vaikuttava hyöty;

  • lievittää stressiä
  • lisää työn tuottavuutta
  • palauttaa arjen kuormituksesta
  • parantaa unenlaatua
  • lisää ruokahalua
  • ehkäisee ylipainon kertymistä

Miksi sinä liikut tai olet liikkumatta? 

Lähteet: Lähde: Liikuntaraportti. Suomalaisten mitattu liikkuminen, paikallaanolo ja fyysinen kunto 2018-2022. Pauliina Husu, Kari Tokola, Henri Vähä-Ypyä, Tommi Vasankari. Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki 2022. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2022:33.