=

"EN HALUA LIHAKSIA, MUTTA HALUAN KIINTEYTYÄ"

09.02.2022

Mitä kiinteyttäminen (body toning) tarkoittaa? Valitettavasti tällaista termiä ei virallisesti tunneta, sillä kehostamme joko rasvamassa vähenee, pysyy samassa tai suurenee. Puolestaan lihasten koko joko suurenee, pysyy samana tai pienenee.

Kehonkoostumuksella tarkoitetaan siis kehomme eri aineiden jakautumista kehossamme. Keho sisältää proteiineja, rasvaa, vettä, glykogeeniä sekä luuston ja muun elimistön kivennäisaineita. Kehon proteiinien (lihaksien) ja rasvan määrää pyritään siis vaikuttamaan kun kehon koostumusta halutaan muuttaa. Kiinteytys, rasvanpoltto ja painonpudotus ovat siis synonyymejä toisilleen, sillä tarkoituksena on kehonkoostumuksen muuttaminen.


Kun halutaan kiinteytyä tai polttaa hieman rasvaa, yleisesti uskotaan, että lihakset kasvavat raskaalla voimaharjoittelulla todella nopeasti tai ettei se kuluttaisi juurikaan energiaa. Tämän lisäksi noudatetaan yleensä hyvin energianiukkaa ruokavaliota.

Tällöin keho voi hieman "kiinteytyä" kun rasvamassa vähenee energiavajeen seurauksena ja samalla kuntosaliharjoittelun alkamisen seurauksena pientä kehitystä saadaan aikaan pienillä painoilla ja pitkillä toistoilla. Kehittyminen jää kuitenkin lyhyeksi, sillä lihakset kasvavat parhaiten kokoa kun harjoitellaan riittävän raskailla painoilla.

Lihas kasvaa kokoa vain jos se kokee ylikuormitusta (sellaista mitä ei ole aikaisemmin ollut). Näin ollen jokaisen, jolla on tavoitteena rasvanpoltto tai lihasmassan kasvatus, tulee harjoitella raskailla painoilla. Lisäksi treenipainoja tulee pyrkiä nostamaan, jotta kehittyminen jatkuu myös ensimmäisen 6-8 viikon jälkeen. Rasvamassa vähenee vain jos olet energiavajeessa. 

Ensimmäisenä ruokavaliosta kannattaa vähentää lähtökohtaisesti hiilihydraattien määrää sekä poistaa ylimääräinen rasva.

- Käytä raskaita painoja, ja oikeita tekniikoita
- Tee 6-12 toistoa
- Tee n. 10 sarjaa / lihasryhmä / treeni
- Pyri kasvattamaan treenipainoja tai toistojen tai sarjojen määrää edellisestä harjoituskerrasta

Ps. Tutkittuun tietoon perustuvat treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupastani