=

en-VOIMAHARJOITTELUN ERIKOISTEKNIIKOITA VOI KÄYTTÄÄ MONIPUOLISTAMAAN HARJOITTELUA

31/08/2021

Fitness- ja kehonrakennusharjoittelukulttuurissa erikoistekniikoiden käyttö on aika yleistä voimaharjoittelussa. Niiden uskotaan kehittävän tehokkaammin voimaa ja kasvattavan lihasta kuin perinteiset "suorat sarjat". Kuitenkaan mitään selvää paremmuutta erikoistekniikoiden käytöstä ei ole havaittu verrattaessa suoriin sarjoihin silloin kun kokonaisvolyymi on sama. (Angleri ym 2017; Korak ym. 2017; Prestes ym. 2019; Enes ym. 2021)


Tämä ei suinkaan tarkoita etteikö erikoistekniikoiden käytöstä olisi hyötyä. Esimerkiksi pudotussarjoilla tai rest'n pause-sarjoilla voi säästää aikaa, sillä näillä erikoistekniikoilla tulee tehtyä enemmän volyymia lyhyemmässä ajassa. Mitä enemmän volyymia (toistot x sarjat x kuorma) on viikon aikana lihasryhmää kohden, sitä suurempaa lihaskasvu näyttää olevan - tiettyyn pisteeseen saakka. Liiallisen volyymin seurauksena lihaskasvu alkaa vähenemään eli liika on liikaa.

Näin ollen erikoistekniikoiden suunnittelematon käyttö voi johtaa siihen, että tulee tietämättä tehtyä liikaa volyymia jollekin lihasryhmälle ja näin ollen sen kehittyminen ei ole enää parasta mahdollista. Käytä erikoistekniikoita siis harkiten tai ammattitaitoisen valmentajan suunnittelemana.

Treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupasta!