=

HUOLEHDI RIITTÄVÄSTÄ ENERGIARAVINTOAINEIDEN SAANNISTA MYÖS KESÄLLÄ!

18.06.2022

Kesä, lomareissut, festarit ja muut kesäjuhlat voivat muuttaa arkeamme kuten harjoittelua ja unirytmiä sekä erityisesti ruokailua aikaisemmin totutusta. Kesällä syötyjen aterioiden määrä voi jäädä vähäisemmäksi.

Yleisesti ottaen liian vähäinen energiansaanti voi saada olon nuutuneeksi, kropan nesteiseksi sekä mielemme alakuloiseksi. Energiavajeessa myöskään harjoittelu ei kiinnosta tai treenit ei kulje normaalisti. Lisäksi seksuaalinen halukkuus voi vähentyä.

Vaikka energia saisikin riittävästi, on tärkeää huolehtia siitä, että saa riittävästi kaikkia energiaravintoaineita. Sillä, jokaisella energiaravintoaineella on tärkeä oma tehtävä elimistössämme. Hiilihydraatteja tarvitaan lihastyöhön, aivojen työskentelyyn ja suoliston normaaliin toimintaan. Proteiineja tarvitaan tuottamaan kylläisyyden tunnetta, ylläpitämään ja kasvattamaan lihasmassaa. Puolestaan rasvoja tarvitaan hormonitoimintaan, ja mm. ihon ja hiusten terveyteen.

Alkoholin nauttiminen voi kuulua monen kesäjuhlintaan. Alkoholijuomissa voi olla runsaastikin energiaa; sokeria (4 kcal / g) ja alkoholia (7 kcal / g). Vaikka energiaa saisikin riittävästi juhlaillasta mihin kuuluu alkoholin nauttiminen, voi esimerkiksi proteiinien saanti jäädä vähäiselle. Myös seuraavan koko päivän ruokailu voi olla liian vähäistä, jos on tullut juhlittua oikein rankasti. Ja jos näitä juhlailtoja tulee useita kesän aikana, voi se saada aikaan ikävän "noidankehän", että periaatteessa energiaa saadaan riittävästi mutta esimerkiksi hyvälaatuisten hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen saanti jää liian vähäiseksi. Syntyy siis tilanne jossa ajoittain ollaan energiavajeessa, ja se vaikuttaa yleiseen jaksamiseen.

Liian vähäinen proteiinien ja siten välttämättömien aminohappojen sekä liian vähäinen välttämättömien rasvojen saanti vaikuttaa haitallisesti kropan toimintaa. Tyypillistä onkin, että syksyllä huomataan tulleen "vähän lomakiloja" ja kroppa on ikäänkuin "jumissa" ja turvonnut.
Syö siis riittävästi laadukkaita proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja kesällä!

Ps. Osta kesään sopiva ruokavalio, Syö riittävästi -ruokavalio verkkokaupastani