=

HUOLEHDITHAN PALAUTUMISESTASI?

14.03.2023

Muista tehdä palauttavaa harjoittelua, sillä raskaasta suorituksesta kuten kovasta treenistä tai vaikka haastavasta opiskelu/ työprojektista palautuminen voi kestää jopa viikon. Palauttavan harjoituksen kesto olisi hyvä olla 30-60 minuuttia, jonka teho on alhainen, noin 60 % maksimisykkeestä. Harjoituksen aikana sinun pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta - siinä on neljä P:tä!


Aktiivinen palautuminen on tutkimusten mukaan usein parempi kuin pelkkä lepääminen. Palauttavan harjoituksen aikana ja jälkeen keho poistaa tehokkaasti kuona-aineita, energiavarastojen täydentyminen ja kudosten uusiutuminen lisääntyy mutta ennenkaikkea hermosto palautuu. Jos kuormitusta on liian usein tai ravinto ja uni ovat riittämättömiä, palautumista ei tapahdu. Tämä voi johtaa ylikuormitukseen.


Ylikuormitus ilmenee fyysisinä ja psyykkisinä reaktioina, kuten hormonaalisina muutoksina, suorituskyvyn heikkenemisenä, väsymyksenä ja voimattomuutena. Psyykkiset oireet voivat olla pettymyksen tunteita, masentuneisuutta, ärtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, rauhattomuutta ja turhautuneisuutta. Palautuminen on siis avain tavoitteiden saavuttamiseen ilman ylikuormitusta.

Joten muista, lepopäivänäkään älä jää vain lepäämään - tee mieluummin palauttava harjoitus. Pidä huolta kehostasi ja sen palautumisesta, sillä se, joka makaa eniten, lepää vähiten.