=

KANNATTAAKO BULKATA?

23.02.2023

Moni voi pohtia näin kevään kynnyksellä, että kannattaisiko bulkata vai pudottaa painoa tulevaa kesää varten? Bulkkaamisella tarkoitetaan plussakaloridieettiä, jossa kehon painoa lisätään ylensyönnin avulla ja näin varmistetaan riittävä energiasaanti lihaskasvulle. Vaikka lihasmassa voi kehittyä myös energiavajeessa, se ei ole niin tehokasta kuin tilanteessa, jossa saadaan riittävästi energiaa. Miten bulkkaus kannattaa toteuttaa ja kuinka kauan kannattaa bulkata? Tässä muutamia nyrkkisääntöjä, mitä on hyvä pitää mielessä aiheeseen liittyen. 

Monet saattavat tulkita bulkkaamisen väärin ja käyttävät sitä tekosyynä syödä aivan liikaa. Liian suuri energiansaanti johtaa vain huomattavaan kehon rasvamassan lisääntymiseen. Järkevässä bulkkaamisessa kehonpaino nousee maksimissaan 0,2–0,5 % viikossa. Eli 80 kg painavalla henkilöllä 160–400 g viikossa. Huomaa, että syödyn energiamäärän tulisi myös nousta samassa suhteessa, kun kehonpaino suurenee. 

Suositus on, että bulkkaaminen kestää neljä kertaa kauemmin, kuin mitä sitä aikaisempi tai tuleva painonpudotusvaihe kestää. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet kaksi kuukautta energiavajeessa laihduttaaksesi, sinun tulisi pyrkiä bulkkaamaan seuraavat kahdeksan kuukautta lihasmassan kasvattamiseksi. Tämä siitä syystä, että lihasmassan kasvattaminen on hidasta ja sinun tulee varmistua positiivisesta energiansaannista. 

Bulkkaaminen alle neljän kuukauden ajan ei todennäköisesti riitä voiman kehittymiseen ja siten myös uuden lihasmassan kasvuun. Siksi onkin parasta bulkata vähintään neljän kuukauden ajan, mutta enintään 12 peräkkäisen kuukauden ajan. Liian kauan ei kannata bulkata, sillä plussakaloreiden ylläpitämiseen pitkän ajanjakson ajan voi liittyä riskejä. Kun kaloreita on lisätty 12 kuukauden ajan, ruokahalu saattaa vähentyä ja terveysriskit, kuten insuliiniherkkyys ja sydän- ja verisuoniterveys voivat heikentyä. Myös kestävyyskunto heikkenee kehonpainon lisääntyessä, jolloin harjoituksista palautuminen heikkenee.

Muista myös, että lihasmassan kasvu vaatii myös tehokasta voimaharjoittelua!