=

KUINKA USEIN KANNATTAA VAIHTAA TREENILIIKKEITÄ?

20.11.2021

Kun kehittyminen pysähtyy yksittäisessä treeniliikkeessä, etkä ole pystynyt lisäämään treenipainoja tai toistoja/sarjoja pariin viikkoon. Tai olet tehnyt yli 12 viikkoa samoja liikkeitä esimerkiksi etureisille. Tällöin kannattaa vaihtaa liikkeitä treeniohjelmassasi.

Lihaskasvu on tehokkainta silloin kun lihasta kuormitetaan täydellä liikelaajuudella useasta eri kulmasta ja suunnasta suhteessa lihakseen. Älä sorru tekemään vain niitä samoja "lempiliikkeitäsi", sillä useat treeniliikkeet kuormittavat enemmän kuin yhtä lihasta. Hyvä esimerkki on etureiden lihaksien harjoittaminen; liian yksipuoliset liikkeet voi johtaa siihen että kaikki etureiden lihakset (keskimmäinen, suora, sisempi ja ulompi) eivät kehity toivotulla tavalla.
Kuitenkin on hyvä muistaa, että motorista taitoa vaativat moninivelliikkeet kuten jalkakyykky, maastaveto, penkkipunnerrus kannattaa säilyttää ohjelmassa, jotta suoritustekniikkasi ei pääse "unohtumaan". Yksinkertaisia yhden nivelen ylittäviä liikkeitä kuten hauiskääntö, vipunostot jne. voi vaihdella paljon useammin.


Kun tavoitteenasi on lihaskasvu, niin treeniliikkeitä kannattaa systemaattisesti hieman vaihdella. Jotta lihas kasvaa optimaalisesti kokoa, useampia eri liikkeitä ja eri liikesuunnista tehtyjä liikkeitä tarvitaan!