=

KUORMITTAVASSA ELÄMÄNTILANTEESSA EI VÄLTTÄMÄTTÄ KANNATA ALOITTAA TIUKKAA PAINONPUDOTUS- TAI TREENIJAKSOA

16.09.2022

Kuormittuneessa tilanteessa me olemme taipuvaisia etsimään kontrollintunnetta edes jostain, ja usein silloin hallinnan kokemusta haetaan yliterveellisistä elintavoista kuten treenaamisesta ja kurinalaisen ruokavalion noudattamisesta.


Kuormittava elämäntilanne syntyy usean arjen kuormitustekijän summana, jolloin tehdään esim. useampaa työtä, pyöritetään kotiarkea samanaikaisesti ja vielä opiskellaan siihen päälle - ollaan siis supersuorittajia.


Moni supersuorittaja purkaakin stressiä treenaamalla kuin huippu-urheilija. Usein vauhti on niin kova, ettei arjesta palauduta eikä kehon hälytysviestejä kuunnella. Supersuorittaja pyrkii ratkomaan stressiään ja elämän haasteitaan crossfittaamalla, juoksemalla tai triatlonilla. Yleensä mitä kovatehoisempi laji, sen parempi. Usein tällainen tekeminen voi päätyä loukkaantumiseen, ylikuormitukseen tai ainakin ylivirittyneeseen tilaan.


Säätele siis liikunnan määrää ja tehoa muun elämäsi ehdoilla, ellet ole huippu-urheilija. Huippu-urheilija puolestaan säätelee muuta elämää liikunnan mukaan. Sinun on kuitenkin todennäköisesti hoidettava kotiaskareet, haastavat opiskelu/työtehtävät ja mahdollinen parisuhde ja lapset. Et siis voi karsia ohjelmastasi pois arjen kuormitustekijöitä ja keskittyä ainoastaan harjoitteluun ja siitä palautumiseen.


Jos liikunta on kuitenkin osa identiteettiäsi ja haluat treenata kovaa stressaavasta elämäntilanteesta huolimatta, palkkaa itsellesi valmentaja! Tai ainakin mittaa omaa kuormittumista ja palautumista luotettavalla tavalla esimerkiksi Firstbeat-mittarilla ja huolehdi riittävästä päivittäisestä energiansaannista.

Tutkimustietoon perustuvat ruokavaliot, treeniohjelmat ja valmennukset verkkokaupasta