=

LIIKKUMISEN MOTIIVIT ON HYVÄ LÄHTEÄ ITSESTÄ JA TUNNISTAA ITSE MAHDOLLISEN ELÄMÄNMUUTOKSEN TARPEET

08.08.2021

Liikunnan harrastaminen ei ole aina pelkästä motivaatiosta kiinni. Yksilöltä voi löytyä kyllä motivaatiota, mutta jos hän kokee ettei osaa tai kykene tai arki on sellaista, ettei siihen juuri mahdu liikkumista - voi liikunnan harrastaminen jäädä vähäiseksi. Motivaatiota on myös hankala "antaa", jonkun ulkopuolisen henkilön toimesta - meissä ei ole mitä vipua, mitä vääntämällä motivaatio suurenee.

Liikkumisen esteitä voivat olla, että
- Pelätään muutosta tai pelätään epäonnistumista
- Ympäristö ja erityisesti some "maalaa täydellistä kuvaa" ihmisvartalosta, jolloin mielikuvat hyvinvoivasta ja terveestä kehosta voivat olla epärealistiset.
- Jos epäonnistutaan niin sitten podetaan huonoa omaa tuntoa tai tulee jopa ihan tunnistettu psykologinen ilmiö, hällä väliä efekti ja jätetään homma siihen.
- Vanhoihin tapoihin on helppo palata (jos joutuu muuttamaan liian monta asiaa kerralla)

Sellaiselle joka kokee et liikunta ei ole "häntä varten" tai ei se ei ole kivaa, niin niissä tapauksissa pitäisi pystyä osoittamaan esimerkiksi liikunnan aiheuttama hyvän olon tunne ja vaikutus omaan hyvinvointiin. Voihan olla, että yksilö on ollut aina se tyyppi, joka on ollut koululiikunnassa "farkut päällä kentän laidalla" ja näin ollen liikuntataidot ovat vähäiset. Ja sama pätee ravitsemukseen, yksilö tulisi saada kokemaan konkreettisesti se hyöty siitä kun syö terveellisesti (hei, mulla on virtaa arjessa paljon enemmän kuin aikaisemmin, vatsa toimii ja nukun paremmin jne.)

Vaikka motivaatio on tärkeä tekijä tavoitteellisessa liikunnassa ja urheilussa. Jotta tavoitteen saavuttaminen onnistuu, yksilöltä tulee löytyä motivaatiota, kykyä tehdä (osaamista joko itse hankittua tai esimerkiksi valmentajan toimesta) ja tilaisuuksia (liikunta tulee sopia arkeen ja sille täytyy löytyä aikaa) sekä hieman myös tahdonvoimaa - tilanteissa kun motivaatio ei riitä saamaan lenkkareita jalkaan.

Treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupasta!