=

MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ ON PALAUTUNUT EIKÄ KÄRSI YLIKUORMITUKSESTA TAI ALIPALAUTUMISTILASTA?

18.03.2022

Ylikuormitus tai alipalautuminen muodostuu arjen psyykkisestä, kognitiivisesta, sosiaalisesta ja fyysisestä ja näiden yhteenlasketusta liiallisesta kuormituksesta suhteessa omaan palautumiskykyyn. Kuormittumiseen vaikuttavat olennaisesti fyysisen kunnon taso sekä psyyken tila ja tietysti palautumisen menetelmät kuten riittävä ravinto ja lepo sekä matalatehoinen fyysinen aktiivisuus.


Jos olet dieetillä niin palautumiskykysi on heikompaa kuin normaalisti ja arkiset asiat voivat nyt kuormittaa sinua erityisen paljon. Kuormittumiseen vaikuttaa olennaisesti myös muun elämän osa-alueiden hallinta kuten taloudellinen tilanne, sosiaaliset suhteet jne.


Palautumisen ja kuormituksen hallinnan merkkejä ovat muun muassa lisääntynyt halu ja motivaatio harjoitteluun sekä arjen askareisiin. Palautuneena mielesi on enemmän innostunut ja pirteä kuin alakuloinen ja apaattinen. Palautuneena myös ajatukset ja ideat sekä keskittyminen kaikkeen tekemiseen on paljon "kirkkaampaaa" kuin kuormittuneena. Palautuneena nukut hyvin, etkä kärsi epätavallisista kivuista sekä palaudut ja kehityt harjoittelussasi. 

Puolestaan alipalautuneena ja ylikuormittuneena opiskelut / työt ja treenit ovat yleensä "pakkopullaa" ja olo on usein vetämätön. Päähäsi voi myös hiipiä usein negatiivisia ajatuksia. Lisäksi sinun voi olla vaikea nukahtaa tai heräilet keskellä yötä. Myös runsas yöhikoilu voi kertoa heikosta palautumisesta. Lihaksesi voivat tuntua usein jäykiltä ja tyhjiltä, et saa itsestäsi oikeen "irti" treeneissä etkä oikein missään muussakaan.



Tarkkaile mieltä ja kehoasi sekä suorituskykyäsi. Kuormittuneena keho on myös yleensä nesteinen. Muista tietyn väliajoin irtautua töistä ja arjen askareista. Ota aikaa itsellesi ja ole tekemättä yhtään mitään palautuaksesi.

Muista, se kehittyy eniten kuka hallitsee kuormitusta parhaiten!

Ps. Tutkittuun tietoon perustuvat treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupastani