=

MITÄ HYÖTYÄ JONKUN RUOKAVALION NOUDATTAMISESTA VOI OLLA?

11.08.2022

Syömisen säätelyyn ja sitä kautta syömiskäyttäytymiseen vaikuttavat useat eri fysiologiset tekijät, kuten aivojen välittäjäaineet sekä ruoansulatuskanavan hormonit.

Hormonit ja välittäjäaineet ovat keskeisessä asemassa nälän ja kylläisyyden tunteiden säätelyssä. Silloin kun ei noudateta mitään tiettyä ruokavaliota, voi käydä niin että huomaamatta tulee syötyä liikaa tai liian vähän. Tyypillisesti aikuisilla on suurempi alttius syödä yli oman energiantarpeensa, vaikkakin tutkimustulokset aiheesta ovat hieman ristiriitaisia.

Ruoat, jotka ovat energiatiheitä ja sisältävät runsaasti sokeria sekä rasvaa, koetaan useimmiten miellyttäviksi. Tällaisia ruokia kohtaan saattaa kehittyä helposti mielitekoja. Toisilla stressi voi myös lisätä etenkin runsasrasvaisten ja energiatiheiden ruokien syömistä.

On kuitenkin mahdollista oppia tykkäämään ruoasta, jotka ovat lähtökohtaisesti terveellisempiä ja ovat ravintosisällöltään parempia. Tämä on mahdollista, jos yksilö kokee ruoan mukana tulevat muut hyödyt itseään hyödyttäviksi. Esimerkiksi jos yksilö kokee, että itse tehty peruna ja kana-ateria on parempi valinta ja saa vaikka paremman olon aikaan kuin pizzan tai hampurilaisen syöminen - yksilö voi alkaa pitämään tästä "terveellisen" ruoan mausta enemmän kuin pikaruoasta. Kannattaa siis ainakin kokeilla ruokavalion noudattamista, jos et ole aikaisemmin kokeillut.

Kun noudatat ruokavaliota, joka sisältää parempia valintoja, niin se saa yleensä aikaan seuraavaa:

- Tunnet olosi virkeämmäksi arjessa

- Nukut paremmin

- Yleinen mielialasi kohenee

- Stressin tunne kevenee

- Suolistosi toimii paremmin

- Vatsaa ei turvota tai pömpötä

- Suorituskykysi paranee

Ps. Tutkimustietoon perustuvat ruokavaliot ja treeniohjelmat verkkokaupasta