=

MITÄ RASVAPROSENTTISI KERTOO SINULLE?

27.04.2022Lihaskasvun tavoittelussa tai painonpudotuksessa voi olla haasteellista seurata omaa kehittymistä. Erityisesti kun itse tulee helposti sokeaksi omalle kehitykselle ja peiliin katsoessa näyttää siltä että mitään kehittymistä ei olisi tapahtunut. Mutta välillä on niitä päiviä kun peilikuva näyttää siltä, että "ihan jees" kehitystä on tullut. Tunnistatko tunteen?

Lihaskasvua tai rasvamäärän vähentymistä voi olla kotikonstein hankala seurata.

Tässä kuitenkin hyviä menetelmiä, jolla jokainen seurata omaa kehitystä.

- Aamupaino. Seuraa aamupainoasi aamuvessakäynnin jälkeen, jos viikkokeskiarvopaino on muuttunut haluttuun suuntaan - kehityt. Aamupaino on luotettava mittari, mitä kauemmin sitä seuraa. Tällöin voit oppia tunnistamaan ne tilanteet, mitkä ovat voineet vaikuttaa aamupainoon kuten normaalista poikkeava edeltävän päivän ruokailu / nesteen juonti, huonosti nukuttu yö tai vaikka stressaava työpäivä. Naisilla myös kuukautiset voivat vaikuttaa aamupainoon.

- Ota kuvat itsestäsi joka toinen viikko. Seiso rentona samat vaatteet päällä, ota samassa paikassa ja siten, että kuvaustilan valo ei muutu esim. auringonpaisteesta. Ota kuvat aina lepopäivän jälkeisenä päivän aamuna, jolloin aamun kuntoosi ei vaikuta edeltävä kova treeni. Vertaa ottamiasi kuvia keskenään, joista voit nähdä kehitytkö haluttuun suuntaan.

- Mittaa ympärysmittojasi. Ympärysmitat voi itse kätevästi mitata käsivarren, vyötärön, lantion ja reiden ja pohkeen ympäriltä. Ota mitat myös lepopäivän jälkeisenä aamuna, jännittämättä lihaksia jolloin saat luotettavan mahdollisimman toistettavan mittaustilanteen.

- Kehonkoostumusmittaus esim. InBody-laitteella. Kehonkoostumusmittauslaitteita on paljon erilaisia, Inbody720 tai uudempi on kuitenkin myös tieteellisesti tutkittu luotettavaksi. On kuitenkin hyvä huomioida, että Inbody-laitteessa on raportoitu olevan mittausvirhettä 3,5%. Eli jos Inbody-näyttää rasvaprosentiksesi 15 % niin todellinen rasvaprosenttisi on 12,5-18,5% välillä. Tärkeää ei olekaan absoluuttinen summa, vaan jos muutokset edellisestä mittauksesta ovat halutun mukaiset niin olet todennäköisesti tehnyt asioita oikein.

Muista kuitenkin, että aamupaino-, ympärysmitta tai rasvaprosentti-lukemat ovat vain valmennuksen työkaluja, yksittäinen lukema tai valmentajallesi kehittymisestäsi. On aivan turha verrata omia lukemia muiden vastaaviin, sillä ne ovat aina hyvin yksilöllisiä. Esimerkiksi rasvaprosentille ei ole yleisesti määritetty mitään "tervettä" tai "epätervettä" lukemaa, kuten esimerkiksi kehonpainoindeksille.

Ps. Tutkittuun tietoon perustuvat treeniohjelmat ja ruokavaliot verkkokaupastani