=

PAINONNNOUSU EI AINA TARKOITA RASVAN KERTYMISTÄ

19.08.2022

Tunnetko olosi turvonneeksi? Jääkö nilkkoihin sukista painaumat? Katsooko peilistä pöhöttyneet kasvot?

Ei hätää, se on todennäköisesti täysin normaalia ja se voi olla seurausta useasta eri tekijästä. Kuuma ilma, nestevaje, univaje, stressi, passiivinen arki tai epäsäännöllinen sekä erityisesti runsassuolainen ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio ovat tyypillisiä turvotuksen - nestepöhön aiheuttajia. Myös alkoholin nauttiminen lisää turvotusta seuraavina päivinä. Turvotus lisää kehonpainoa nopeasti ja runsaasti, 1-3 kg painonnousu yhden vuorokauden aikana voi olla täysin normaalia. Tyypillisesti turvotus tulkitaan virheellisesti rasvan lisääntymiseksi kehossa.

Jos turvotukseen liittyy hengitysvaikeuksia, kovaa vatsakipua tai kuumetta niin tällöin tulee hakeutua lääkärin hoitoon ja kyse olla jostain muusta kuin normaalista nesteturvotuksesta.

Veden lisääntyminen kehossa on kehon normaali tapa suojata sitä ulkoisilta tekijöiltä. Jos nyrjäytät nilkkasi niin nilkan ympärille kerääntyy nestettä ja nilkassa on näkyvää turvotusta. Tähän samaan ilmiöön perustuu myös, että elimistöön kerääntyy nestettä jos arki on kovin stressaavaa, nukut huonosti ja liian vähän sekä syöt epäterveellisesti. Se mikä on tärkeää tunnistaa, että turvotus ja nestepöhö on hyvin yleinen ilmiö eikä se todellakaan aina tarkoita sitä, että kehoon olisi tullut rasvaa.

Minun kroppani on ollut aina todella herkkä keräämään nestettä. Kaikki normaalista poikkeava toiminta näkyy minulla heti painonnousuna sekä lisääntyneenä turvotuksena. Ravintolaillallinen tai runsassuolainen iltapala sekä huonot yöunet ovat takuuvarmoja aiheuttamaan minulle nestepöhöä seuraavaksi päiväksi. Minulla turpoaa aina ensimmäisenä kasvot ja sormet. Mutta hei, se on vaan nestettä! Se kyllä lähtee kunhan nukun seuraavan yön hyvin, käyn liikkumassa ja syön päivän aikana säännöllisesti.

Älä siis huolestu jos nyt kesän lopulla vähän turvottaa. Se on nestettä mikä lähtee pois kun taas alkaa liikkumaan, välttää roskaruokaa sekä hallitsee kuormitusta nukkumalla hyvin ja riittävästi.

Tutkimustietoon perustuvat treeniohjelmat ja kehonpainollesi räätälöidyt ruokavaliot verkkokaupasta