=

PARANNETAAN FYYSISTÄ KUNTOA SYÖMÄLLÄ!

19.02.2023

Viime viikolla kirjoitin siitä, kun suomalaiset liikkuvat liian vähän ja fyysinen kunto heikkenee joka ikäryhmässä. Yleisin syy heikkoon fyysiseen kuntoon on usein liikunnan puute sekä siihen liittyvä mahdollinen ylipaino.

Ylipaino ja lihavuus ovat useimmissa tapauksissa seurausta siitä, että syömme enemmän energiaa kuin kehomme tarvitsee. Tämä puolestaan johtaa ylimääräisen energian varastoitumiseen rasvakudokseen. Kuitenkin lihavuuteen alttiiden henkilöiden aivotoiminnan biologia on osoitettu olevan erilainen kuin normaalipainoisten ihmisten, eikä ylipainoon tai lihavuuteen liittyvät syyt ole aina ihan niin yksioikoisia.

Isossa kuvassa kuitenkin energiansaannin vähentäminen ja/tai energiankulutuksen lisääminen liikunnan avulla ovat ensimmäisiä askelia ylipainon ja lihavuuden torjumiseksi. Tutkimukset osoittavat, että ruokavalion muutokset toimivat paremmin painonhallinnassa ja painonpudotuksessa kuin pelkkä liikunta. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun kiinnität huomiota ruokailuun sekä riittävään liikkumiseen.

Normaalipaino saavuttaminen ei ole edellytys terveyshyötyjen saavuttamiseksi, vaan vähäinenkin laihtuminen usein riittää. Kun kehon paino pienenee 5-10 % elintapasairauksissa tai niiden riskissä tapahtuu merkittävää paranemista. Painonlasku on merkittävää, mikäli se on enemmän kuin 2 % viikossa, 5 % kuukaudessa, 7 % kolmessa kuukaudessa tai yli 10 % puolessa vuodessa.

Edistää omaa jaksamista ja hyvinvointia liikkeen lisäämisellä ja sopivilla ruokailutottumusten muutoksilla, jotka vähentävät ravinnosta saatujen kaloreiden määrää. Tämän jälkeen jatka myös liikkumista ja uusia ruokavaliotottumuksia sillä painonhallinta eli painon nousun ehkäiseminen voi olla paljon helpompaa kuin laihduttaminen.

Painonpudotuksesta on monia hyötyjä, sekä fyysisiä että psyykkisiä. Seuraavassa on joitakin merkittävimpiä:

✅ Vähentää elintaptasairauksien riskiä: Ylipaino tai lihavuus on riskitekijä monille  elintapasairauksille, kuten sydänsairauksille, diabetekselle sekä tietyille syöpätyypeille. Painonpudotus voi auttaa vähentämään näiden sairauksien riskiä.

✅ Parempi sydänterveys: Painonpudotus voi alentaa verenpainetta, parantaa kolesterolitasoja ja vähentää sydänsairauksien riskiä.

✅ Lisääntynyt liikkuvuus ja joustavuus: Ylipainon kantaminen voi rasittaa niveliä ja vaikeuttaa liikkumista. Painonpudotus voi parantaa liikkuvuutta ja helpottaa päivittäisten toimintojen suorittamista.

✅ Parempi uni: Ylipaino voi johtaa uniapneaan ja muihin unihäiriöihin. Painonpudotus voi parantaa unen laatua ja vähentää näiden sairauksien riskiä.

✅ Parempi mielenterveys: Painonpudotus voi lisätä itsetuntoa ja itseluottamusta, vähentää stressiä ja ahdistusta ja parantaa yleistä mielenterveyttä.

✅ Lisää energiaa: Ylipainon kantaminen voi saada sinut tuntemaan itsesi väsyneeksi ja vetämättömäksi. Painonpudotus voi lisätä energiatasoa ja parantaa yleistä fyysistä suorituskykyä.

✅ Parempi hedelmällisyys: Ylipaino tai lihavuus voi vaikuttaa hedelmällisyyteen sekä miehillä että naisilla. Painonpudotus voi parantaa hedelmällisyyttä ja lisätä hedelmöittymisen onnistumisen mahdollisuuksia.

✅ Parempi yleinen elämänlaatu: Painonpudotus voi johtaa onnellisempaan, terveempään ja tyydyttävämpään elämään. Se voi parantaa yleistä elämänlaatua ja lisätä elinajanodotetta.

Tutkimustietoon perustuvat treeniohjelmat ja ruokavaliot täältä