=

TEITKÖ UUDENVUODENLUPAUKSEN LIITTYEN KUNTOILUUN TAI PAINONPUDOTUKSEEN?

03.01.2023

Kyllä, nyt on taas se aika vuodesta, kun asetamme tavoitteita alkaneelle vuodelle ja olemme luvanneet itsellemme erilaisia uudenvuoden lupauksia. Painonpudotus tai kuntoilun lisääminen ovat tänäkin vuonna suosittuja lupauksia ja tavoitteita. Valitettavasti monien kohdalla asetetut uudenvuoden tavoitteet eivät koskaan toteudu.

Tavoitteen toteuttamiseen on muutama kriittinen tekijä. Tässä neljä tärkeintä tekijää onnistuneeseen painonpudotukseen tai kuntomuutokseen:

  1. Tavoite tulee olla sinulle tärkeä
  2. Tavoite pitää olla realistinen
  3. Ota vastuu tekemisestäsi
  4. Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa


Tavoite tulee olla sinulle tärkeä

Itseohjautuvuus edellyttää motivaatiota ja motivaatio puolestaan edellyttää meidän psykologisten tarpeiden täyttymistä. Psykologiset tarpeet ovat Deci & Ryan (2007) mukaan omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Omaehtoisuus tarkoittaa yksilön kokemusta siitä, että hän on vapaa päättämään itse tekemisistään. Kyvykkyys puolestaan tarkoittaa yksilön kokemusta siitä, että hän osaa hommansa, saa asioita aikaan ja kykenee ratkaisemaan haasteita. Yhteisöllisyys tarkoittaa ihmisen perustavaa tarvetta olla tavalla tai toisella yhteydessä toisiin ihmisiin - tunnetta siitä, että itsestä välitetään ja itse välittää muista.

Siispä, kun mietit itsellesi vuoden 2023 tavoitetta, tavoitteen on oltava sinulle tärkeä. Jos asetat tavoitteen miellyttääksesi jotakuta muuta, unohda se heti alkuunsa. Useimmille ihmisille esimerkiksi painonpudotus on jokseenkin pitkä "matka", jonka saavuttaminen voi helposti kestää viikkoja tai kuukausia. Tai jos tavoitteenasi on juosta ensi kesänä puoli maraton tai kehittää voimatasoja, niin harjoittelulle on syytä varata riittävästi aikaa.

Aseta realistinen tavoite

Lähde liikkeelle sieltä missä olet nyt, eikä sieltä missä olet joskus ollut. Aseta tavoitteet, jotka ovat järkeviä ja realistisia. Jos olet harrastanut viimeisten parin vuoden aikana eniten liikuntaa kävelemällä sohvalta keittiöön, älä odota käyväsi kuntosalilla seitsemänä päivänä viikossa tammikuun 9. päivästä alkaen. Tai jos sinulla on ajatus laihtua 10, 20 tai jopa 30 kiloa vain muutamassa viikossa, mieti onko tavoite realistinen? Esimerkiksi oletko miettinyt, että kuinka kauan sinulta kesti saada kaikki se paino mitä aiot pudottaa? Aivan - vastaus on lähes aina ristiriidassa sen ajan kanssa, jonka kuluessa haluat pudottaa painoa.

Ei ole siis realistista odottaa, että pudotat kaiken tavoittelemasi painon lyhyessä ajassa. Terveellinen ja kestävä painonpudotus vauhti on 0,5-1 kiloa viikossa. Mieti, jos laihduttaisit puoli kiloa viikossa kesään mennessä, se kerryttäisi puolen vuoden aikana yhteensä noin 12-15 kiloa pudotettuja kiloja. Useimmille se olisi erittäin hyvä saavutus. Muista se, että puoli vuotta on liian pitkä aika rehkiä sellaisen tavoitteen eteen, joka on merkityksellinen vain jollekin toiselle, joten jälleen kerran, tavoitteen on oltava SINULLE tärkeä.

Kenenkään muun ei pitäisi välittää terveydestäsi enemmän kuin sinä itse. Kun tavoite on niin merkityksellinen, että se saa sinut esimerkiksi suuttumaan, silloin teet asialle jotain. Pidä siis odotukset korkealla, mutta aloita hitaasti ja ole järkevä.

Kuinka pitäytyä tavoitteen saavuttamisessa?

Jos arjessa tulee jokin sellainen tilanne, missä huomaat sabotoivasi painonpudotustavoitteitasi syömällä liikaa ja/tai laiminlyömällä liikuntarutiinejasi, älä luovuta. Äläkä myöskään soimaa itseäsi tästä, sillä on normaalia, että tällaisessa tilanteessa voi tulla tunne, että "ei minusta ole tähän" tai alat selittelemään itsellesi, "onko tässä mitään järkeä?". Muista, että tavoitteellisuus on aivan yhtä tärkeää kuin joustavuus.

Luo uusia pieniä rutiineja ajan myötä. Pidä vaikka päiväkirjaa ja käytä joka viikko 15-30 minuuttia aikaa pohtiaksesi edistymistäsi tavoitteissasi. Kirjoita ylös 2-3 asiaa, jotka voit tehdä tällä viikolla ja jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi. Ole tarkka näissä viikkotavoitteissa, sillä "syö vähemmän, liiku enemmän" ei ole konkreettinen tavoite. Puolestaan "Kaksi kertaa viikossa 30 minuutin kävely ja kolmena päivänä viikossa syödyn ruoan määrän ylös kirjaaminen" ovat esimerkkejä hyvistä ja konkreettista viikkotavoitteista.

Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka ovat motivoituneita ja edustavat kenties sitä mitä sinä tavoittelet. Kuuntele podcasteja, lue kirjoja, seuraa sosiaalisen median vaikuttajia, katso YouTube-videoita. Etsi samanhenkisiä ihmisiä, jotka voivat vaikuttaa sinuun positiivisesti ja inspiroivasti. Käytä aikaa löytääksesi itsellesi sopivat inspiraation lähteesi.

Ota vastuu tekemistäsi

Kyse on sinun terveydestäsi. Se on sinun tavoitteesi. Elämässä tapahtuu paljon ja on helppo keksiä tekosyitä; lapset, vanhemmat, ura, ihmissuhteet jne. Kaikki nämä asiat ovat todellisia, ja esteitä tulee epäilemättä vastaan matkan varrella. Ole alusta alkaen tietoinen siitä, että painonpudotus tai kuntomuutosten saavuttaminen ei tule välttämättä olemaan nopeaa tai helppoa. Mutta muista myös se, että ne eivät vaadi ylitsepääsemättömiä suorituksia vaan käytännössä arjenhallintaa. Päättäväisyys ja sisu auttavat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa.

Muista se, että kuka tahansa voi oppia oikean juoksutekniikan tai kuntosaliliikkeiden oikean harjoitustekniikan sekä syömisen tavoitteiden mukaisesti. Ne ovat taitoja, mitkä jokainen meistä voi oppia siinä missä vaikka pyörällä ajaminen. Se vain vaatii aikaa ja päättäväisyyttä. Käytä siis aikaa itseesi ja ole kärsivällinen.

Syyllistymme usein käyttämään tekosyynä joko ajanpuutetta opiskelujen, työn tai lasten vuoksi. Saatamme käydä kyllä tekemässä tunnollisesti treenit, mutta miten käytät kaiken muun 23 tuntia vuorokaudesta? Ota siis vastuu tekemisistäsi ja tiedä, että hyviä asioita tapahtuu, ei vain yhdessä yössä. Pitäydy tavoitteessasi, sillä lopussa kiitos seisoo.

Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa

Elämässä tapahtuu paljon sellaista, mihin emme voi itse vaikuttaa. Keskity vain niihin asioihin mihin voit itse vaikuttaa. Tässä muutama kysymys, joita on hyvä kysyä itseltäsi aika ajoin, joka auttaa sinua tavoitteen saavuttamisessa.

Kuinka kovasti olet valmis saavuttaman tavoitteesi? On helppoa tehdä treeni kuntosalilla, mutta vaikeinta on ottaa aikaa ja käyttää ylimääräistä energiaa, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii. Pohditko onnistumistasi viikoittain? Ole kiinnostunut itsestäsi ja ota vastuu tekemisistäsi.

Kuinka tärkeää sinulle on tavoitteen saavuttaminen? Kun jokin asia on sinulle tärkeä, suhtaudut siihen riittävällä vakavuudella. Tällöin myös todennäköisesti nukut riittävästi, löydät terveellisiä tapoja käsitellä stressiä, syöt oikeaa ruokaa oikeassa suhteessa ja ympäröit itsesi myönteisillä ihmisillä ja vaikutteilla.

Onko suunnitelmasi realistinen? Tee asioita, jotka vievät sinua kohti tavoitteitasi. Miten kunto voi kehittyä, jos et tee sen eteen mitään? Luo itsellesi visio siitä, että millaista elämäsi on sitten kun olet saavuttanut tavoitteesi. Mitä toimenpiteitä se on sinulta vaatinut? Kuinka monta kiloa ja mihin mennessä? Jos näyttää siltä, että nykyiset toimesi eivät johda tavoitteesi saavuttamiseen - muuta suunnitelmaasi.

Lopuksi

Sinä pystyt siihen. Usko itseesi ja etsi apua, jos tarvitset. Valmentaja tai valmennus voi olla paras sijoitus, jonka teet. Muista, että menestyneimmät ihmiset investoivat aina itseensä. Monet ihmiset viettävät elämänsä etsiessään vaurautta ja laiminlyövät samalla terveytensä vain joutuakseen viettämään myöhemmät vuotensa käyttämällä vaurauttaan saadakseen terveytensä takaisin. Ei ole parempaa aikaa kuin juuri nyt! Ole paras versio itsesi itsellesi, ja kaikki ympärilläsi hyötyvät siitä.

Kaipaatko tutkimustietoon perustuvia treeniohjelmia tai ruokavaliota? Löydät tavoitteisiisi sopivat valmennuspalvelut verkkokaupastani.

Erinomaista ja liikunnallista vuotta 2023!