=

TREENI, RAVINTO VAI LEPO; MIKÄ ON TÄRKEINTÄ?

29.09.2022

Tylsä vastaus; kaikki kolme. No okei, jos ei pysty kaikkea parantamaan / korjaamaan niin mitä kannattaa lähteä tekemään ensimmäisenä?


Painon saa kyllä putoamaan pelkällä ruokavaliolla, tosin ilman riittävää unta siitäkään ei meinaa tulla mitään. Ilman treeniä, kropalla ei ole syytä kehittyä, varsinkin jos haluat kiinteytyä ja saada samalla lihasmassaa. Ja ilman riittävää unta ei jaksa lähteä treenaamaan sekä unenpuutteessa tekee helposti mieli herkkuja eikä tällöin ruokavalio-projektista meinaa tulla yhtään mitään.
Mikä siis neuvoksi? Riippuu vähän keneltä asiantuntijalta kysyy tai kenen neuvoja lukee. Joku suosittelee et "laita ensimmäisenä uni kuntoon". Mutta jos syö huonosti ja ei liiku juurikaan päivän aikana, voi olla että laadukasta unta on hankala saada. Toinen asiantuntija on taas sitä mieltä että "treenaa oikein niin nälkäkin kasvaa ja uni tulee paremmin", totta sekin! Sen sijaan jos laittaa ruokavalion viimeisen päälle kerralla kuntoon, se voi ehkä saada suurimman vaikutuksen aikaan näistä kolmesta - harjoittelun pyhäkolminaisuudesta. Mutta ruokavalioon kuntoon laittaminen yhdellä kertaa voi olla helpommin sanottu kuin tehty.


Mun vinkki on, tee siis kaikkea, mutta älä tavoittele täydellistä heti alkuun. Tee ns. nauruversio sun kuntoprojektista joka sisältää vähän kaikista osa-alueista, pääasia että alat tekemään. Koska voit aina muokata ja modata harjoittelua, lepoa ja ruokavaliota itsellesi paremmin sopivammaksi. Tekemällä kaikkea vähän, on parempi kuin panostamalla vain yhteen osa-alueeseen. Toki panostamalla yhteen osa-alueeseen on parempi kuin olla tekemättä mitään - ymmärrät pointin.
Tässä mun esitys sun nauruversioksi:


- Varasta itsellesi illasta aikaa ennemmin viikonloppuna kuin arkena, pyri arkena nukkumaan 7-9h
- Syö 3-4 kertaa ja juo vettä 2-3 litraa päivässä
- Käy treenaamassa 2 x viikossa 60 min kerralla, vaikka vapaapäivinä (esim. vkloppuisin)

Voit lähteä sitten parantamaan ja kehittämään sun "nauruversiota" vieläkin paremmaksi! 💪

Tutkimustietoon perustuvat ruokavaliot, treeniohjelmat ja valmennukset: www.villeisola.com/verkkokauppa/