=

PITÄÄKÖ KAIKKI AINA SUORITTAA TÄYSILLÄ JA JUST EIKÄ MELKEIN?

03.07.2021

Ei tarvitse, sillä vaarana voi olla ylikuormitustila. Liika kuormittuminen voi lopettaa huippu-urheilijan uran tai harrastajan harjoittelun ja ajaa kuukausien pakkolepoon. Jaksamisen rajat tulevat vastaan ja uupuminen on läsnä. Tällöin puhutaan ylikuormitustilasta tai ylirasitustilasta.

Ylikuormitustila on seurasta liiallisesta ja pitkittyneestä kuormituksesta yhdistettynä lyhyeen palautumisaikaan kuormitusten välillä. Ylikuormitustilassa suorituskyky on heikentynyt sekä muita fyysisiä ja (esim. unettomuutta, korkeaa tai matalaa leposykettä) psyykkisiä oireita esiintyy (esim. alakuloa, ärtyneisyyttä). Tärkeää on huomata, että ylikuormitustila harvoin syntyy pelkästään harjoittelun aiheuttamasta liiallisesta kuormituksesta!


Ylikuormitustila voidaan jakaa toiminnalliseen ylikuormitustilaan ja ei-toiminnalliseen ylikuormitustilaan, joiden jälkeen syntyy ylikuormitustila. Harjoittelun tarkoituksena onkin synnyttää pienimuotoista ylikuormitusta, jotta elimistö saa ärsykkeen kehittyä. Ylikuormittumisen syynä onkin siis liian heikko palautuminen. Alipalautuminen voi olla seurausta yksilön palautumiskyvyn heikkenemisestä esim. huonon ravitsemuksen tai unen seurauksena, psykososiaalisen stressin tai jonkun sairauden seurauksena tai siksi, että hänellä ei ole riittävästi aikaa palutumiseen.

Tunnistat ylikuormittumisen oireita kysymällä henkilöltä suoraan: "Miltä sinusta tuntuu? Kehittyykö suorituskykysi normaalisti? Onko esim. tulokset salilla parantuneet viime aikoina? Oletko tavallista kiukkuisempi tai lyhytpinnaisempi?" 

Ylikuormittumisen oireet ovat aina yksilöllisiä. Olethan aina yhteydessä lääkäriisi, mikäli epäilet ylikuormittumista!

Muista ottaa myös rennosti, irtautua töistä ja arjesta. Nauti kesästä ja kesälomastasi kun sen aika on!